Salaperäisyys verhoaa savusaunan vihkiäisiä
Yle Uutiset
https://yle.fi/uutiset/3-5742953
Savusaunan vihkiminen on salaperäistä puuhaa. Kaavaan kuuluu saunomista, musiikkia ja aitosuomalaisia menoja. Viikonvaihteessa vihkiseremonioita nähdään Nivalassa ja Pudasjärvellä.
Kuva: Meri Herttua / Yle13.4.2012Savun makuiset löylyt
Savusauna on sauna, jossa kiuaskivet on ladottu tulipesän ympärille. Savusaunassa ei ole savupiippua, vaan lämmityssavu kulkee kiuaskivien läpi löylyhuoneeseen, josta se johdetaan räppänän kautta ulos.
Savusauna on ns. kertalämpiävä sauna. Ennen saunomista kiukaalle heitetään häkälöylyt, joilla puhdistetaan kiuas. Sen jälkeen myös saunan lauteet pestään.
Löylyleijonat -yhdistys kiertää Suomessa vihkimässä savusaunoja torvimusiikin säestämänä, aitosuomalaisin menoin. Tarkoituksena on viedä alkuperäistä saunakulttuuria eteenpäin, sauna kerrallaan.
Vihkikaava on muotoutunut kokemuksen ja vuosien varrella monivaiheiseksi kaavaksi, jossa on piirteitä avioliittoon vihkimisen kaavasta. Vaikka saunan vihkikaava on juhlallisen vakava, tärkeintä tapahtumassa on viettää aikaa mukavasti yhdessä.
Saunakulttuurin puolestapuhuja Mikko Tiirola ei kerro vihkimisen yksityiskohtia, mutta suostuu raottamaan salaperäisyyden savuverhoa.
- Vihkimisen keskeinen osa on koesaunonta, jossa yhdistyksen raati arvioi muun muassa saunan lämmityksen onnistumista ja kiukaan rakenteita, Tiirola paljastaa.
Saunassa velat muuttuvat saataviksi
Aitosuomalaisin menoin toteutettavan vihkimisen yhdessä osiossa haastatellaan saunan omistajaa. Tarkoituksena on sitouttaa isäntä viemään alkuperäistä saunakulttuuria eteenpäin omassa ystävä- ja lähipiirissä. Tehtävässä isännän oikeanlainen mielentila on avainasemassa.
- Tärkeintä on tehdä ero sen välillä, puhdistetaanko ruumista vai mieltä. Tunteja kestävä saunareissu saunan hämäryydessä ja tunnelmassa...Siellä ei meluta eikä pauhata, vaan mietitään ja keskustellaan. Saunassa moni asia saa uusia ulottuvuuksia, olipa sitten kyse liikeasiasta tai sosiaalisista suhteista. Riippumatta siitä, onko saunoja rikas tai köyhä, vanha taikka nuori, savusaunan tunnelmassa velatkin muuttuvat saataviksi.
Takaisin sanomisen juurille
Tiirola on hyvillään siitä, että sähkösaunojen aikakauden jälkeen Suomessa ollaan palaamassa takaisin saunomisen juurille, piha-, ranta- ja savusaunojen kulttuuriin. Vanhempien sukupolvien savusaunoihin liittyvää tietotaitoa on jaettu nuoremmille, ja viime vuosina on myös julkaistu savusauna-aiheista kirjallisuutta.
- Nuorempi sukupolvi on omaksunut perinteet helposti, vaikka eivät olisikaan lapsuudessaan kylpeneet savusaunassa, Tiirola kiittelee.
LÄHTEET: YLE OULU / KATI JURKKO
Savusaunat