Näin hääri Suomen "kovin lobbari"
Uusi Suomi Markku Huusko 30.11.2022
Näin hääri "Suomen kovin lobbari", kun keskusta riitautti luonnonsuojelun ja hallituksen
Riiteleekö keskusta luonnonsuojelulaista muuten vain? Ei, se vain kuuntelee "Suomen kovinta lobbaria", joka antoi selväkielisen ohjeen neljä viikkoa sitten.
"Eduskunnan pysäytettävä esitys luonnonsuojelulaiksi", jyrisi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola 3. marraskuuta. Siitä on neljä viikkoa.
Mitä teki maanviljelijöitä ja metsänomistajia herkällä korvalla kuunteleva keskusta eduskunnassa?
Riitautti lakiesityksen läpimenon Sanna Marinin (sd) hallituksen vasemman laidan kanssa. Opposition oikeistopuolueista se löysi kaverin.
Mikä oli MTK:n reaktio tähän?
"Keskustalle suuret kiitokset kaikkien satojen tuhansien metsänomistajien puolesta", sanoi MTK:n Tiirola eilen tiistaina keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa.
Keskustakin oli aiemmin hyväksynyt lakiesityksen yksimielisesti valtioneuvostossa.
MTK:n mukaan lakiesitykseen oli jäänyt "valuvirhe" parin pykälän osalta. Uhkana se sanoo olleen harmaan, korvauksetta jäävän luonnonsuojelun lisääntyminen.
"Yli kaksi miljoonaa hehtaaria eli toistakymmentä prosenttia Suomen talousmetsien alasta olisi altistunut harmaalle suojelulle ilman korvausperusteita", Tiirola kertoi Suomenmaassa.
Sama asia löytyy eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan viime viikolla antamasta lausunnosta. Tieto on peräisin Antti Kurvisen (kesk) johtamasta ministeriöstä.
"Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan näiden uhanalaiseksi säädettävien luontotyyppien pinta-ala on yli 2 miljoonaa hehtaaria ja pääosa niistä on metsätalouskäytössä. Valiokunta toteaa, että esitykseen liittyy merkittävä riski siitä, että uhanalaisiksi luontotyypeiksi määritettävät alueet siirtyvät tosiasiassa talouskäytön ulkopuolelle, koska kaupalliset puunostajat eivät oletettavasti ostaisi tällaisilta alueilta puuta", valiokunta totesi.
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta sekä ympäristövaliokunta saavatkin vuolaat kehut metsänomistajien lobbarijärjestöstä MTK:sta. Edellistä johtaa keskustan kansanedustaja Anne Kalmari ja jälkimmäistä keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen.
Sellaista on politiikka. Puolueet ja niiden kansanedustajat kuuntelevat sidosryhmiään ja edistävät lakihankkeita tavalla, joka miellyttää niitä.
Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös luonnonsuojelubiologi Panu Halme Jyväskylän yliopistosta. Hän kutsuu MTK:n Mikko Tiirolaa Suomen kovimmaksi lobbariksi.
"Minun silmääni vaikuttaa siltä, että Suomen kovin lobbari @TiirolaMikko onnistui taas kerran. Hän nosti pykälien poistamisen esiin @MTKry metsäkokouksessa ehkä kuukausi sitten, se on eka rekordi asiasta. Aloite ei siis tullut poliitikoilta" dosentti Halme tviittasi eilen illalla.
Ehkä keskusta ei varta vasten kriisiyttänyt Marinin hallituksen toimintaa yksin, kuten hallituksen toisen laidan narratiivi kuuluu? Ehkä keskusta ei ole myöskään ainoa puolue, joka kärsii kannatusongelmista ja tarvitsee kasvojenkohotusta äänestäjien silmissä? Ehkä hallituksen toistuvissa riidoissa myös toisilla puolueilla on osuutensa?