Jäsenmaksun hyöty näkyy verotuksessa

17.03.2021

Kolumni Mikko Tiirola

MTK ja metsänhoitoyhdistykset muodostavat yhdessä metsänomistajan etua ajavan kokonaisuuden.

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksukirje kolahti postilaatikkoon maaliskuun alussa. Tänä keväänä se puhuttaa tavallista enemmän. Jäsenmaksulasku on ulkoasultaan erilainen kuin ennen. Laskut sisältävät myös virheitä, joihin aikaisempina vuosina ei ole totuttu. Kuten niin monesti tietojärjestelmäuudistuksessa, ei kaikki ole mennyt ensimmäisellä kertaa kuin Strömsössä.

Tavoitteena ollut jäsenlaskujen yhdistäminen yhdelle laskulle, silloin kun jäsen on useamman metsänhoitoyhdistyksen tai myös MTK-yhdistyksen jäsen, ei ole kaikkien osalta heti onnistunut. Yhtymän tai perikunnan jäsenlasku on saattanut mennä tilan sisällä eri henkilölle kuin aikaisemmin.

Monelle on tuottanut harmitusta se, että paperisessa jäsenlaskussa on selvästi liian vähän tietoa maksuperusteista. Kaikille ei riitä selitykseksi, että erittelyt ja jäsentiedot löytyvät uudesta jäsenpalvelukanavasta OIVA:sta, vaikka siellä omia tietoja pystyy myös muokkaamaan.

Joku kaupunkilaismetsänomistaja on ihmetellyt saatekirjettä, jossa kerrotaan lähinnä MTK:n jäsenmaksu-uudistuksesta. Ja jotakin kummastuttaa laskun kohonnut loppusumma.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)MAINOS PÄÄTTYY

Syystäkin mielensä pahoittanutta metsänomistajaa lohduttakoon se, että virheet saadaan kyllä oikaistua. Harmituksen takia metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä ei kannata silti erota, sillä se on metsänomistajalle kuin henkivakuutusmaksu.

Ilman metsänhoitoyhdistyksien valtakirjakauppaa ja katkonnan seurantaa puusta maksettaisiin myös firmojen sopimusasiakkaille vähemmän eikä bonuksia ropisisi. Jos metsänomistajan "henkivakuutusmaksu" tuntuu kalliilta, kannattaa muistaa, että 5 prosentilla metsäverotusta keventävä yrittäjävähennys ei takuulla olisi koskenut metsäverotusta ilman MTK:n metsäedunvalvontaa.

Jäsenlaskun maksamista epäröivän kannattaa katsoa verotuspäätöksestä sen vaikutus - sen jälkeen jäsenmaksu on mukavampi maksaa.

Ilman edunvalvontaa jokainen metsähehtaari olisi kiinteistöverolla. Metsänomistajan oman päätösvallan puolustaminen, niin Helsingissä kuin Brysselissäkin, on jäsenyyden kovinta ydintä, olipa metsänomistajan intressi metsiensä käytön suhteen ihan mikä tahansa. Siksi ihan jokaisella metsänomistajalla on vahva peruste maksaa jäsenmaksu.

Jos joku metsänomistaja tuntee allergiaa jäsenkortissa olevaa MTK logoa kohtaa, kannattaa muistaa, että MTK keskusliitolla ei edelleenkään ole henkilöjäseniä. Ennen nyt tehtyä uudistusta MTK:n jäsenmaksuosuus kerättiin kirjavilla perusteilla metsänhoitoyhdistyksiltä, kun nyt se maksetaan suoraan jäsenlaskun yhteydessä yhtenäisillä perusteilla ja vain yhteen kertaan, vaikka metsänomistaja olisi useamman yhdistyksen jäsen.

Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat jo vuosikymmeniä muodostaneet metsänomistajien etuja ajavan kokonaisuuden. Juuri se on tehnyt meistä molemmista vahvemman.

Läheltä sitä ei aina näe, mutta eurooppalaiset kollegat sitä osaavat kyllä kadehtia. Metsävaltuuskunta täyttää ensi vuonna 80 vuotta ja juhlavuonna uskon sekä rekisterien että Oiva-jäsenpalvelukanavan olevan jo paraatikunnossa tuottamassa uudistuksella haettavia uusia digitaalisia jäsenetuja ja -palveluita.
 

Kirjoittaja on MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja.