ILTAMAPUHE MHY METSÄ-SAVON METSÄILTAMISSA PUUMALASSA 24.7.2014
Biotalous tarvitsee ahkeria meppejä
Metsänomistajat odottavat suomalaisilta europarlamentaarikoilta erityistä paneutumista biotalouden edellytysten luomiseen. Uusi europarlamentti ratkaisee osaltaan, onko valtioneuvoston tavoite biotalouden 100 000 uudesta työpaikasta edes teoriassa toteutettavissa.
Suomalaisilla metsänomistajilla on Brysselissä isoja etuja vaalittavana. Parlamentti käsittelee heti syksyllä EU:n uutta metsästrategiaa ja ns. ILUC-direktiiviä. Direktiivissä ratkaistaan, voidaanko kestävästi tuotettua puuta käyttää laajasti biopolttoaineiden tuotannossa, ja miten vahvasti sitä pyritään edistämään.
- Pahimmillaan väärillä päätöksillä tuhotaan vireillä olevat biopolttoaineinvestoinnit eri puolilla Suomea, varoitti MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puhuessaan Metsänhoitoyhdistys Metsä-Savon 15-vuotisjuhlailtamissa Puumalassa torstaina 24.7.
Valtioneuvosto tavoittelee biotalouteen 100 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä.
- Työnsä aloittava europarlamentti ratkaisee osaltaan, onko tavoite edes teoriassa toteutettavissa, totesi Tiirola.
Metsästrategia ei ole jäsenmaita suoraan sitovaa lainsäädäntöä, mutta se sisältää useita metsänomistajille keskeisiä aloitteita, kuten kriteerit kestävän metsätalouden todentamiselle. Aloitteet voivat pieleen mennessään tulla metsänomistajille ja Suomen kansantaloudelle kalliiksi. Toisaalta strategian laadukkaalla täytäntöönpanolla EU voi merkittävästi edistää uusiutuvaan puuhun pohjautuvaa biotaloutta ja uusia työpaikkoja.
Suomalaisille metsänomistajille oli kova takaisku, kun edellisellä kaudella aktiivisimmin metsänomistajien asioita parlamentissa hoitanut Riikka Pakarinen ei asettunut ehdokkaaksi.
Uuteen parlamenttiin valittiin kokeneita suomalaispoliitikkoja, joilla on hyvät edellytykset huolehtia Suomelle keskeisistä metsäasioista. Esimerkiksi edellisen komission varapuheenjohtaja Olli Rehn pääsi maatalousvaliokunnan varajäseneksi ja valitsi avustajakseen pohjoismaisten metsänomistajien Brysselin edustajan Tatu Liimataisen.
Metsänomistajille tärkeässä ympäristövaliokunnassa suomalaisista vaikuttavat Anneli Jäätteenmäki ja Nils Torvalds. Torvalds on merkittävässä roolissa tultuaan valituksi ILUC-direktiivin raportööriksi.
Edessä on isoja päätöksiä erityisesti EU:n ilmastopolitiikan ja unionin kilpailukyvyn yhteensovittamisessa. Suomen euroedustajat voivat halutessaan olla tuntuvasti vaikuttamassa päätöksentekoon.
- Kyse ei ole mistään rakettitieteestä. Ratkaisevaa on edustajien asenne ja tahto työskennellä suomalaisen biotalouden hyväksi. Metsänomistajien edunvalvojat - metsänhoitoyhdistykset ja MTK - ovat valmiita auttamaan kaikkia valittuja meppejä sekä kotimaassa että Brysselissä, lupasi Tiirola.
Lisätietoja:
Mikko Tiirola, Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK ry, puh. 044 53 84 280, mikko.tiirola@mtk.fi