Hakkuutason rajoittaminen iskisi talouteen

22.02.2023

Keskustelu hakkuutasoista on yksipuolista. Ylen pääuutislähetyksessä (20.2) ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen väläytteli jo hakkuiden rajoittamista jopa puunkäyttöverolla. Pääuutisissa hakkuutasojen leikkaamisen talousvaikutukset sivuutettiin jälleen täysin. Ympäristöministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaati myös metsien hakkuiden vähentämistä STT:n haastattelussa (KSML 21.2). Samassa haastattelussa hän kertoi huolensa valtiontalouden tasapainottamisesta liian rankalla kädellä.

On hämmästyttävää, miten helpolla media päästää tutkijat ja poliitikot ilmasto- ja talouskeskustelussa. Jos puun käyttöä lähdettäisiin leikkaamaan esimerkiksi viidellä miljoonalla kiintokuutiometrillä, jota Ylen uutisessa Luonnonvarakeskuksen tutkija käytti esimerkkinä, tarkoittaisi se noin miljardin euron menettämistä arvonlisänä Suomen kansantaloudessa. Menetetty arvonlisä olisi pois jo valmiiksi kymmenen miljardin euron velkaantumistahdin umpeen kuromisesta. Menetetty miljardi olisi myös pois Ohisalon vaalimista koulutus-, sosiaaliturva- ja luonnonsuojelurahoituksista.

Hyvät median seuraajat. Toivoisin, että muistaisitte hakkuutasokeskustelussa, että yhden puukuutiometrin jalostuksen tuoma arvonlisä kansantalouteen oli vuonna 2022 noin 185 euroa. Yhden lisäkuutiometrin aikaansaaminen metsien kasvua vauhdittamalla esimerkiksi tuhkalannoituksella kustantaa alle 10 euroa. Monikymmenkertaisesti viisaampaa on panostaa metsien hiilen sitomisen edistämiseen kuin hakkuiden rajoittamiseen. Kannattaa muistaa myös, että hiilidioksidi ei tunne rajoja. Metsien käytön rajaaminen Suomessa johtaisi hakkuiden siirtymiseen sellaisiin maihin, jossa luonnon monimuotoisuudesta ja kestävyydestä huolehdittaisiin meitä huonommin. Toiseksi se tarkoittaisi ilmastonmuutoksen todellisen syypään eli fossiilisten tuotteiden korvaamisen vaikeutumista.

On surullista, että suomalainen kansan viisaus - eihän kakkua voi säästää ja syödä yhtä aikaa - unohtuu toistuvasti johtavien medioiden toimittajilta.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK r.y.

Petäjävesi